Terme Čatež, Topliška cesta 35

JAN 21
Opekline in omrzline

Opekline so toplotne poškodbe, ki povzročajo odmiranje celic kože in podkožnega tkiva. Globina poškodbe in resnost poškodbe je odvisna od intenzivnosti in trajanja izpostavljenosti vročini. V večini primerov sta prizadeti le pokožnica in usnjica, redkeje pa tudi globlja tkiva, kot so mišice, kosti in žile.

Omrzline so poškodbe tkiv zaradi mraza pod lediščem. Hud mraz povzroči motnjo pretoka v izpostavljenem tkivu. Posledično pomanjkanje kisika povzroči motnjo funkcije in okvaro žilne stene (endotela). Nastopi ključna okvara mikrocirkulacije, ki je sprva reverzibilna, s časom pa postane nepovratna (tromboze žilja, prekinitev pretoka,odmrtje). Zaradi izgube toplote tkiva pride do tvorbe kristalov, poškodb beljakovin in lipidov, kar vodi v celično smrt in odmrtje prizadetega tkiva. Izpostavljeni so od jedra telesa oddaljeni predeli: prsti rok in nog, uhlji, nos in brada.

Dejavniki, ki najbolj vplivajo na resnost omrzlin, so zunanja temperatura, veter in hipoksija (izrazito na visokih nadmorskih višinah). Zraven tega so pomembne še ovire pretoka krvi (tesna oblačila - predel elastik v oblačilih; prstani), stik z materiali in predmeti, ki odvajajo toploto (mokra oblačila, voda, hladna podlaga) in mirovanje (neaktivnost).

Ločimo povrhnje in globoke omrzline, dokončna slika se razvije v 2-3 dneh, končna globina pa v 3-6 tednih. Pri povrhnji omrzlini je koža bleda, odrevenela, občutek za bolečino je lahko povečan, morebitni mehurji so izpolnjeni s svetlo/bistro tekočino, po ogretju koža postane rožnata ali modrikasto rdeča. Globoka omrzlina je bleda, po ogretju siva do temno modra, na otip trda in neobčutljiva, mehurji so napolnjeni s krvavo tekočino. Nezdravljena omzrlina lahko privede do infekcije in gangrene.

V bolnišnici danes lahko ugotovimo mejo med živim in odmrlim tkivom v prizadetem tkivu s posebnimi preiskavami (trifazna scintigrafija kosti s tehnecijem, magnetno resonančne preiskava) že nekaj dni po pričetku zdravljenjenja.

Hiperbarična kisik zmanjšuje edem in vnetje, preprečuje infekcije rane, pospešuje epitelizacijo in regeneracijo kože, preprečuje izgubo tekočine skozi poškodovano tkivo. S terapijo v hiperbarični komori zaviramo pomanjkanje kisika v tkivu, s tem pa zmanjšujemo potrebo po kirurškemu posegu.

V primeru operacije pa je s hiperbarično oksigenacijo zagotovimo hitrejše celjenje, kot tudi odlično podporno terapijo.