Terme Čatež, Topliška cesta 35

JAN 13
Glavkom - povišan očesni tlak

Glavkom, star izraz je zelena mrena, je bolezen, pri kateri je okvarjen vidni živec in s tem povezava med očesom in možgani. V večini primerov je glavkom povezan z visokim očesnim tlakom, kar pomeni, da očesni tlak presega normalne vrednosti, vendar pa ima pomemben delež pacientov očesni tlak znotraj normalnih meja, kar otežuje diagnozo. Kakorkoli, klinične raziskave so pokazale, da je napredovanje glavkoma, ne glede na njegov tip, povezano predvsem z očesnim tlakom.

Plast celic za šarenico (obarvan del očesa) proizvaja vodno tekočino, imenovano prekatna vodica. Tekočina prehaja skozi luknjo v središču šarenice (imenovanem zenica) in zapušča oko po majhnih drenažnih kanalih. Nahajajo se na robu med prednjim delom očesa (roženico) in šarenico in vračajo tekočino v krvni obtok. V zdravem očesu se proizvedena tekočina uravnava z odtekanjem, če pa ne more odteči ali je proizvedene tekočine preveč, bo očesnih pritisk narasel.

Za kronični glavkom je značilno, da prekatna vodica prihaja do drenažnih kanalov (odprto zakotje), ki pa z leti počasi postajajo zamašeni. To privede do oslabljenega perifernega vida in kasneje v postopno izgubo vida.

Diagnoza se določi z merjenjem očesnega pritiska in vidnega polja. Cilj hiperbarične kisikove terapije je znižanje očesnega pritiska in odtekanje prekatne vodice.

Poleg tega hiperbarični kisik povečuje in stabilizira vidno polje. Poškodovani periferni vid pa okreva do te mere, da preprečuje odmiranje ganglijskih celic in njihovih nevronov. Hkrati pa pozitivno vpiva na odprto oz. zaprto zakotje.