Terme Čatež, Topliška cesta 35

MAR 28
Aseptična nekroza kosti

Aseptična nekroza ali osteonekroza pomeni propad kosti pod sklepnim hrustancem zaradi motnje v prekrvitvi kosti, kar vodi v sesedanje hrustanca v sklepu, ki postane zaradi tega nefunkcionalen. Pojavlja se v številnih stanjih, kot so na primer poškodbe sklepa, pri ljudeh z motnjami v strjevanju krvi pri vnetju trebušne slinavke, pri dializnih bolnikih, pri alkoholikih, pri zdravljenju z glukokortikoidi in po presaditvi različnih organov. Srečamo jo tudi pri nosečnicah in potapljačih.

Osnovna motnja pri nastanku aseptične nekroze je motnja v prekrvitvi kosti. Glavica stegnenice je sestavljena iz spongiozne (spužvaste) kosti, ki jo sestavljajo drobne kostne letvice (trabekule). Na kostnih letvicah poteka stalna presnova kosti (razgradnja stare in gradnja nove kosti), kar omogoča, da ostaja kost čvrsta. Običajno je glavica stegnenice dobro prekrvljena, kar ji omogoča normalno presnovo. Do motnje v prekrvitvi glavice stegnenice in tudi drugih kosti lahko privedejo različni dejavniki. Zaporo drobnih arterij v kosti lahko povzročijo drobne maščobne kapljice (maščobni emboli), stiskanje žil zaradi kopičenja maščevja v kostnem mozgu in posredno tudi zaradi zvišanja pritiska v kosti. V posameznih primerih so ugotovili tudi arteriosklerozo z utesnitvijo lumna žil v kosti. Tudi motnja v venskem odtoku iz kosti zaradi zapore ven lahko privede do motnje v prekrvitvi in do aseptične nekroze. Diagnoza se določi s pomočjo magnetne resonance. Najpogosteje prizadete in boleče kosti so stegnenica, nadlahtnica in golenica.

Terapija v hiperbarični komori povečuje parcialni tlak kisika v tkivu, tako da se prepreči nadaljnje odmiranje kostnih celic. Oksigenacija povzroča vazokonstrikcijo, ki zmanjšuje edem in izboljšuje perfuzijo. Stimulira angiogenezo in osteogenezo, ter tako zmanjša bolečino. Zdravljenje je dolgotrajno, vendar zelo učinkovito. Merilo za ocenjevanje uspešnosti zdravljenja ni v blaženju simptomov, ampak v rentgenski potrditvi povečanja kostne gostote.